Naše Praha 5 - Český domov
  • Naše Praha (celá Praha)
  • Naše Praha Centrum (Praha 1, Praha 2)
  • Naše Praha 3 (Praha 3)
  • Naše Praha 4 (Praha 4, Praha 11, Praha 12)
  • Naše Praha 6 (Praha 6, Praha 17)
  • Naše Praha 7 (Praha 7)
  • Naše Praha 8 (Praha 8)
  • Naše Praha 9 (Praha 9, Praha 14, Praha 18, Praha 19, Praha 20, Praha 21)
  • Naše Praha 10 (Praha 10, Praha 15, Praha 22)
  • Zprávy
    • Zprávy
    • Sport
    • Servis
    • Kultura / Volný čas
    • Příspěvky čtenářů
    • Servis
    • Rozhovory
    • PR Články
    • Rozhovory
  • Kalendář akcí
  • Mapa
  • Infoservis
  • Řádková inzerce
  • Zprávy
  • Kalendář akcí
temp° 8°C

přihlášení registrace
Sobota 16. Lednasvátek má Ctirad
Rubriky
  • Zprávy
  • Sport
  • Servis
  • Rozhovory
  • Kultura / Volný čas
  • Příspěvky čtenářů
  • Servis
  • Rozhovory
  • PR Články

S dietou do restaurace? Proč ne! Pozor ale na hladovění a rozvařené přílohy

Předsevzetí týkající se zdravého stravování patří k těm nejčastějším. Necelých 40 procent obyvatel Česka si na Nový rok slibuje, že zhubne, a čtvrtina Čechů si plánuje zdravě jíst. Přitom kolem 35 procent Čechů si alespoň jednou týdně vyrazí do restaurace. Jde dieta a stravování v restauraci dohromady?

„Dnes nejím, večer jdu do restaurace,“ to si říká většina Čechů, kteří drží dietu a mají pocit, že v restauraci stravovací režim poruší. To je ale podle odborníků jeden z největších omylů
„Dnes nejím, večer jdu do restaurace,“ to si říká většina Čechů, kteří drží dietu a mají pocit, že v restauraci stravovací režim poruší. To je ale podle odborníků jeden z největších omylů - foto: sheknows.com

Jak u typického Čecha vypadá oběd v restauraci? Porce musí být hlavně levná a velká. Při návštěvě restaurace Češi nejčastěji z polední nabídky objednávají typicky česká jídla. Mezi nejoblíbenější patří smažený řízek a svíčková na smetaně. I když restaurace v Česku mají na obědovém menu převážně právě klasická jídla, saláty jsou součástí těchto menu už takřka ve dvou třetinách českých restaurací. Saláty se ale oblibě Čechů zatím příliš netěší, v žebříčku popularity se neprobojovaly ani do první desítky.

„Saláty si lidé objednávají především v letních měsících, během zimy je vymění za polévky. Jistý nárůst poptávky po salátech zaznamenáváme také v lednu, je to hlavně tím, že se víc lidí právě zkraje roku snaží stravovat dietně. Při výběru z poledního menu ale většina Čechů energetickou hodnotu jídla příliš neřeší. Dají si třeba hutnou gulášovou polévku s rohlíkem, smažený sýr s hranolky a tatarkou a vše zapijí pivem nebo sladkou limonádou. Takový oběd má potom třeba i čtyři tisíce kalorií, přitom zdravé polední jídlo by mělo mít zhruba třetinu. V restauracích se přitom i z polední nabídky dá vybrat zdravé a vyvážené jídlo,“ uvedl Tomáš Vobořil, majitel restaurace Podolka.

Počet kalorií a případně energetická hodnota jídla jsou pro lidi hlavním ukazatelem, zda je jídlo dietní nebo ne. Pokud chce však host restaurace dodržet svůj dietní plán, měl by při výběru z jídelního lístku více sledovat složení a způsob úpravy jídla. Volba by měla padnout na minutkové úpravy libového masa, maso pečené či dušené nebo na ryby. Vhodné je také zařadit více zeleniny na úkor tradičních příloh. „Obecně platí, že rybou k obědu člověk nic nezkazí. Nejběžnější volbou bývá losos, což v případě diety není ideální z hlediska množství a složení tuků. Vhodnější je například pražma královská, mořský vlk nebo treska tmavá. V českých restauracích se nejčastěji podává losos z chovných sádek, jenže taková ryba se v sádkách tolik nehýbe, a tak má výrazně víc podkožního tuku. Host takto chovaného lososa pozná bezpečně podle ceny. Ti mořští jsou totiž výrazně dražší, porce stojí kolem 400 korun,“ řekl Tomáš Vobořil.

„Dnes nejím, večer jdu do restaurace,“ to si říká většina Čechů, kteří drží dietu a mají pocit, že obědem v restauraci předtím stravovací režim poruší. To je ale podle odborníků jedna z největších dietních chyb, které mohou udělat. „Během držení diety je důležitá pravidelnost, aby si organismus zvykl na pravidelný příjem potravy v určitém denním období. Ideálních je pět jídel denně, přičemž by snídaně měla tvořit 20 procent denního příjmu potravy, dopolední svačina 15, oběd 35, odpolední svačina 10 a večeře 20 procent. Velkým omylem je hladovění před návštěvou restaurace. Člověk sní mnohem víc jídla, a organismus tak naráz dostane víc, než je schopen strávit. Tělo potom uloží z potravy víc cukrů a tuků, než kdyby člověk jedl přes den,“ vysvětlila výživová poradkyně Hana Mojžíšová. 

Pro většinu lidí je hlavním ukazatelem kalorická hodnota pokrmu, nikoliv výživová skladba jídla, tedy množství bílkovin, sacharidů a tuků. „Velkým omylem je úplné vynechání příloh, ty jsou podstatným zdrojem sacharidů. Důležitý je kromě velikosti přílohy také způsob její přípravy. Rozvařené přílohy zvyšují glykemický index, ten zapříčiňuje rychlý vzestup hladiny krevního cukru, a brzy se proto dostaví pocit hladu. Mezi nejčastější přílohy na českých stolech patří brambory. Ideální je jejich příprava ve slupce. Pokud se vaří oloupané v osolené vodě, mohou ztratit až polovinu vitaminu C. Pokud se host v restauraci rozhodne pro kaši nebo šťouchané brambory, musí počítat s tím, že energetická hodnota brambor je vyšší zhruba o třetinu,“ dodal Tomáš Vobořil.

 

Poslat článek emailem

Váš email:

Email příjemce:

Vzkaz pro příjemce:

Opište kód z obrázku: kodzobrazku

Tweet
  • Galerie
  • Video
  • Komentáře
  • Mapa
  • Poslat emailem
  • Vytisknout
  • Sdílet článek

Podobné články

Nehoda tramvaje s chodce. Ilustrační foto DPP

Loni téměř o 50 % ubylo srážek tramvají s chodci

Vydáno 8.1.2021

Praha - Poprvé za uplynulých 15 let ani jedna nehoda chodec-tramvaj neskončila smrtí. Navíc v téměř všech sledovaných ukazatelích srážek tramvají s chodci došlo loni v Praze k výraznému meziročnímu zlepšení. Dopravní podnik Praha (DPP) za loňský rok eviduje celkem 47 případů, což je pokles bezmála o 50 %.

Václava Neckáře letos potěšila reedice jeho slavného alba Planetárium.

Václav Neckář: Na Vánoce nezůstávejte sami!

Vydáno 17.12.2020

Dlouholetá ikona naší populární hudby Václav Neckář (77) má z letošního roku rozporuplné dojmy. Na jedné straně zrušené koncerty a příliš mnoho volného času, na druhé straně jej potěšila reedice jeho úspěšného alba Planetárium. Nejen o tom jsme si povídali v jeho útulném branickém domě, kde nám společnost dělal i Václav Neckář mladší.

Vagóny se samy rozjely a poškodily auto i drážní domek

A zase ty vlaky: Vykolejení vagónů u Prahy a zranění

Vydáno 14.8.2020

Záchranáři, hasiči i policisté vyjížděli v pátek ráno do Mstětic na Praze-východ. Na trati mezi Prahou a Lysou nad Labem vykolejil nákladní vlak, respektive vagóny, které se samy rozjely a smetly sobní auto.

AKTUALIZOVÁNO
16.1.2015 9:00
POČET SDÍLENÍ
krát
  • Vydáno:16.1.2015 9:00
  • Autor:Petra Ďurčíková
  • Rubrika:Zprávy
  • Lokalita:Naše Praha 5
Petra Ďurčíková
1GALERIE
 VIDEO
0KOMENTÁŘE
 MAPA
Své novinky představí Ducati, Yamaha, Kawasaki, Harley-Davidson, Husqvarna a spousta dalších

Na motorky tradičně do Holešovic

Už za pár dnů v Praze vypuknou velké oslavy. Na výstavišti v pražských Holešovicích se bude od čtvrtka 5. do neděle 8. března opět konat tradiční veletrh Motocykl a s ním i největší česká soutěžní výstava motocyklových staveb a přestaveb Bohemian Custom Bike. Mezinárodní veletrh motocyklů, čtyřkolek a příslušenství se letos koná už po devatenácté! BCB letos vstupuje do druhé desetiletky svého života a bude to opět jediná národní custom show pořádaná v zimních měsících v České republice!

Na veletrhu se představí přední světové značky v nejrůznějších oborech

Nenechte si ujít jarní trendy v oblasti kosmetiky, líčení, kadeřnictví a nehtového designu

Druhý dubnový víkend by si měli v kalendáři tučně označit všichni milovníci krásy i moderního životního stylu, vyznavači kvalitní kosmetiky, zajímavého líčení a kadeřnického umění. Na Výstavišti Praha Holešovice se totiž v termínu od 10. do 11. dubna uskuteční mezinárodní veletrh INTERBEAUTY PRAGUE 2015, který je nejvýznamnější akcí svého druhu v České republice.

Akce v CČM

Zapomeňte na stres a užijte si předvánoční období v Centru Černý Most

Jsou Vánoce vaším nejoblíbenějším obdobím roku, anebo je kvůli stresu, jenž jim v dnešní době často předchází, vnímáte spíše s rezervou a obavami? V obou případech nabízí perfektní řešení Centrum Černý Most. Pro letošek totiž připravilo program ve znamení adventních tradic, stejně jako služeb ušitých na míru všem, kteří si přejí zvládnout přípravy na zimní svátky především v klidu a maximálním pohodlí.

Metodu Bailine si oblíbila i zpěvačka Bára Basiková

Shazování kabátů se blíží: pochlubte se na jaře skvělou postavou. Díky unikátní metodě jí získáte za pár týdnů

Úbytek centimetrů, zpevnění pokožky a odstranění celulitidy – to vše dokáže v poměrně krátké době metoda Bailine, kterou si oblíbila například zpěvačka Bára Basiková nebo modelka Nikola Buranská. Metoda je vhodná pro ženy i muže každého věku, pro ženy po porodu, pro sportovce ale i pro lidi, kteří posilovnu viděli jen zvenku.

Všechny filmy uváděné v letním UPC MAX kině doplní autogramiády jeho autorů nebo herců.

Centrum Černý Most otevře letní kino s projekcemi nejlepších českých filmů zdarma!

Letošní prázdniny se v Centru Černý Most ponesou na filmové vlně. Na jeho střeše bude každý čtvrtek mezi 23. červnem a 25. srpnem diváky vítat letní UPC MAX kino, které vždy od 21 hodin zdarma postupně promítne desítku vybraných českých snímku.

  • Pošli námět na článek
  • Pošli video
  • Pošli fotogalerii
  • Vložit akci

Naše Praha 5

  • Kalendář akcí
  • Infoservis
NP5 - 23/2020

Archív tištěného vydání

  • NP5 - 23/2020
  • NP5 - 22/2020
  • NP5 - 21/2020
  • NP5 - 20/2020
  • archiv       

Regionální redakce

  • Praha - centrum
  • Praha 3
  • Praha 4
  • Praha 5
  • Praha 6
  • Praha 7
  • Praha 8
  • Praha 9
  • Praha 10
  • O nás
  • Kontakty
  • Zprávy
Český domov.cz
  GoPay.cz