V pořadí 12. ročník oblíbené kuchařské show začne na pódiu ve 14 hodin. Klání bude tradičně probíhat podle mezinárodních pravidel. Závodníci budou na čas otvírat třicet kusů ústřic typu Belon, které se běžně na evropském i světovém šampionátu používají.
Porota bude hodnotit kvalitu otevření ústřic a jejich vzhled na podnose. Ústřice musí být nepoškozené, čisté a dobře oddělené od schránky. Kuchař se také nesmí v průběhu soutěže říznout. „Musíte vědět, jak na to a to je nejtěžší. Je potřeba mít sílu a zručnost," říká Eliška Marková, která se stala loni vůbec první ženskou vítězkou v historii českého klání. Přímo na místě budou moci návštěvníci čerstvé ústřice ochutnat.
Organizátorem soutěže je Pražský kulinářský institut a partnerem soutěže je společnost MAKRO Cash & Carry ČR, která je zároveň hlavním dodavatelem ústřic pro soutěž. Českého šampionátu se zúčastní maximálně dvacet závodníků, za každou gastronomickou provozovnu mohou reprezentovat maximálně dva zástupci. Výherce národního kola bude zastupovat Českou republiku na světovém šampionátu v irském Galway, stejně jako Eliška Marková. „Soutěže v otvírání ústřic jsou právě kvůli síle prakticky mužskou záležitostí. Když jsem dorazila loni do Galway, byli překvapení, protože po osmapadesáti letech soutěžila žena," uzavírá Eliška Marková, která bude i letos obhajovat titul.